dimecres, 8 de febrer del 2012

QUÈ SÓN LES LESIONS ESPORTIVES?


Dedicarem el mes de febrer a conèixer com prevenir les lesions esportives, i és per això, que comencem el mes amb aquest article introductòri. Esperem que us sigui de gran utilitat.

Què són les lesions esportives?

Les lesions esportives són lesions que oco- rren durant la pràctica d’un esport o durant l’exercici físic. Algunes ocorren accidental- ment. Altres poden ser el resultat de ma- les pràctiques d’entrenament o de l’ús ina- dequat de l’equip d’entrenament. Algunes persones es fan mal quan no estan en bona condició física. En certs casos, les lesions es deuen a la manca o escassetat d’exercicis d’escalfament o estirament abans de jugar o fer exercici. Les lesions esportives més co- muns són:

Quina és la diferència entre lesions agudes i lesions cròniques?

Hi ha dos tipus de lesions esportives: agu- des i cròniques. Les lesions agudes ocorren sobtadament mentre s’està jugant o fent exercici. Les lesions agudes més freqüentsinclouen esquinços de turmell, distensions a l’esquena i fractures a les mans. 

Els símptomes d’una lesió aguda inclouen:

  • Un dolor greu sobtat 
  • Inflor 
  • No poder recolzar-se en una cama, genoll, turmell o peu 
  • Un braç, colze, canell, mà o dit que està molt adolorit 
  • Dificultats en el moviment normal d’una articulació 
  • Extrema debilitat en una cama o un braç 
  • Un os o una articulació que estan visiblement fora del seu lloc.


Les lesions cròniques ocorren després de practicar un esport o fer exercici per un llarg temps. Els símptomes d’una lesió crònica inclouen:
  • Dolor mentre està jugant 
  • Dolor mentre està fent exercici 
  • Dolor lleu fins i tot en repòs 
  • Inflor. 


-Què he de fer si em lesiono?

Mai intentis “aguantar” el dolor d’una lesió esportiva. Deixa de jugar o fer exercici quan sentis dolor. El continuar només pot empitjo- rar la lesió. Algunes lesions han de ser imme- diatament examinades pel metge. Altres les pots tractar tu mateix.
Truca a un metge quan:
-La lesió causa dolor sever, inflor o adormi- ment
-No pots sostenir cap pes en l’àrea lesionada -Una lesió prèvia et fa mal -Una lesió prèvia s’infla
-L’articulació no es nota normal o es nota inestable.

Si no detectes cap d’aquests símptomes, pots tractar la lesió a casa sense perill. Si el dolor empitjora has d’avisar a un metge. Utilitza la tècnica HICER (Gel, Compressió, Elevació i Repòs) per alleujar el dolor, reduir la inflor i accelerar la recuperació. Segueix aquests quatre passos tan aviat passi la lesió i conti- nuï fent-ho almenys per 48 hores.

-GEL: Posa una compresa de gel a l’àrea le- sionada per 20 minuts, de quatre a vuit vega- des al dia. Per això, podeu utilitzar una com- presa freda o una bossa de gel. També, podeu utilitzar una bossa plàstica plena de gel mòlt i embolicada en una tovallola. Traieu el gel després de 20 minuts per evitar una cremada de fred.

-COMPRESSIÓ: Distribueix igual pressió (compressió) sobre l’àrea lesionada per ajudar a reduir la inflor. Podeu utilitzar un embenat elàstic.

-ELEVACIÓ. Per ajudar a reduir la inflor, posa l’àrea lesionada sobre un coixí, i assegura’t que quedi a un nivell més alt que el seu cor.

-REPÒS. Redueix les sctivitats regulars. Si t’has lesionat el peu, el turmell o el genoll, no recolzis en aquesta cama. Ajuda’t amb una crossa.


(aquest article no ens l’hem inventat nosaltres, és una adaptació dels consells que dóna l’Institut Nacional per a la Salut dels Estats Units)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada