dimarts, 19 de novembre del 2013

L'alimentació i el cor

Les malalties cardiovasculars són les que causen més morts en els països desenvolupats. Moltes d’aquestes morts serien evitables, perquè les cardiopaties van molt associades a l'estil de vida i al tipus d'alimentació. El control del colesterol i de la ingesta de determinats greixos és decisiu per reduir el risc cardiovascular.
L'alimentació és un dels pilars que sustenta la salut dels individus. Mantenir bons hàbits dietètics és prioritari en el control del risc cardiovascular, perquè cada vegada es coneixen més els efectes beneficiosos que van units al consum de determinats nutrients.
Una mala alimentació es caracteritza per un consum elevat d'aliments precuinats i brioixeria, que contenen un contingut elevat en greixos, i per la manca del consum de productes frescos, fruites i verdures.
Actualment, se li dóna molta importància a la dieta mediterrània, perquè s'ha demostrat que els països consumidors d'aquest tipus de dieta tenen menor incidència de malalties cardiovasculars. A grans trets, la famosa dieta mediterrània es composa principalment de verdures, fruites i llegums. El consum de carn és baix i la principal font de greix és l'oli d'oliva. També es caracteritza pel consum moderat de vi negre.


Recomanacions dietètiques


Una dieta que ajudi a prevenir malalties cardiovasculars ha de contenir molta verdura i fruites i pocs greixos saturats. Així, és preferible consumir productes lactis desnatats: llet desnatada i iogurts i formatges descremats. Esculli les carns més magres, com ara el pollastre i el gall dindi (sense pell), el conill i el cavall. Es poden consumir esporàdicament carns amb més greix, escollint les parts magres (bistec de vedella, rellom i bistec de bou o llom de porc). Elimini la pell i el greix visible en cru de les carns. De tota manera, és aconsellable menjar més peix que carn, sobretot peix blau.

Com a condiment, utilitzi oli d'oliva, tant per a amanir com per a cuinar i prengui com a mínim dues racions de verdura al dia (crua i cuita) i dues o tres peces de fruita. També és recomanable augmentar el consum de llegums i menjar-ne dos o tres cops per setmana.

Esculli també preferentment el pa, l'arròs i la pasta integrals, per augmentar la ingesta de fibra. No mengi més de dos o tres ous per setmana. Pot fer la truita amb un ou sencer més una clara, que no conté colesterol. Eviti la brioixeria industrial. És preferible menjar coca o galetes d'elaboració casolana amb oli d'oliva, de gira-sol o de blat de moro. És també recomanable el consum de fruits secs crus i sense salar (nous, ametlles, avellanes), però sense excedir-se.

Limiti també el consum de sal per cuinar i els aliments amb un contingut alt d'aquest mineral, com ara els embotits, la carn elaborada o envasada, salaons, fumats, conserves i precuinats, pastilles de brou concentrat o aigua amb gas. Begui molta aigua, com a mínim un litre i mig diàriament.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada